Kruševac: +381 37 426 860
Leštane, Beograd: +381 62 445 272
Info Posle 16:00h: +381 63 639 396
 Tegola,šindra blog.Obavezno pročitati pre kupovine tegole.

Saveti za kupovinu tegole(šindre)

KATALOZI

Prednosti bitumenske šindre (tegole) u odnosu na druge krovne pokrivače:

1.Mala težina. I do šest puta manje opterćuje konstrukciju u odnosu na druge krovne pokrivače, time čuva i znatno povećava trajanje konstrukcije.

2.Cena. Cena tegole dosta varira u zavisnosti od kvaliteta, brenda, i toga od koga je kupujete (uvoznika, distributera ili instalatera). Sa druge strane, cena ugradnje se kreće oko 1.5 evra/m2 a zavisi od vrste krova (visina, nagib, broj uvala, slemena i sl.). I na kraju, manja težina znači jednostavnija logistika, recimo 150 m2 tegole možete da transportujete i kombijem dok bi ste za transport te površine crepa morali da angažujete kamion. Ovo je i jedan od glavnih razloga zbog kog je tegola u svetu među najupotrebljavanijim materijalima za krovno pokrivanje sa velikim procentom učešća pre svega u Americi, Kanadi i Rusiji.

3.Brzina ugradnje. Dva iskusna ”tegolaša” 100 m2 tegole mogu da iskucaju od prilike za jedan dan. Tegola se uglavnom pakuje u pakete od 3m2 što je oko 30kg a to je težina koju može jedan čovek ručno da ponese na krov, tako da za ovaj posao uglavnom nema potrebe da se montra dizalica i sl.

4.Zvučna izolacija. Kada su u pitanju cena, težina i brzina ugradnje lim predstavlja najveću konkurenciju bitumenskoj šindri (tegoli). Međutim, kiša jako odjekuje na limu dok kod tegole taj problem ne postoji.

5.Dizajn. Kod tegole postoji veliki izbor boja i oblika koji se savršeno uklapaju kako u urbana tako i u ruralana okruženja.

6.Svestranost. Tegola se sa lakoćom može uklapati u sve uglove, oblike i forme moderno projektovanog krova.

Kako da izaberem kvalitetnu bitumensku šindru (tegolu)?

Pre svega treba obratiti pažnju na težinu tegole i kvalitet sirovina od kojih je napravljena. Svi renomirani proizvođači (tu mislim isključivo na Docke, Iko i Canadese) proizvode tegolu u klasama oko 7kg/m2 i 10kg/m2. U ovom slučaju teže obavezno znači i bolje. Pri kupovini o ovome posebno treba voditi računa jer se često tegola od 7kg/m2 prodaje po ceni tegole od 10kg/m2 a prodavci visoku cenu pravdaju poznatim brendom. Savet je da pri kupovini obavezno pogledate deklaraciju koja se nalazi na svakom paketu tegole, jer visoku cenu opravdava veća težina tegole. Što se tiče kvaliteta sirovina od kojih je tegola napravljena, pomenuti brendovi za razliku od drugih ne koriste loše, reciklirane sirovine ili šljaku. Opet, Docke, Iko i Canadese osim standradnih klasa imaju i visoke klase tegole koje se rade od ekskluzivnih, patentiranih sirovina. Tako Iko ima serije laminatnih šindra kao što su Cambridge ili Oxford a Docke seriju SBS tegole na koju u Rusiji daje čak 50 godina garancije, no te tegole koštaju od 10-20 evra/m2

Troslojna ili petoslojna tegola?

Kada pričamo o slojevima tegole da bi stvar bila jasnija prvo treba napraviti razliku izmeđju slojeva koji čine svaki list tegole i slojeve koji se dobijaju slaganjem listova tegole na krovu (misli se na poprečni presek krova).
Ako pričamo o slojevima od kojih se prave listovi tegole svaka tegola mora da ima granulaciju, bitumensku osnovu, srednji sloj i opet butumensku osnovu. Da nema to, ne bi bila tegola. Dakle, kvalitet tegole ne određuju slojevi, već količina (težina) i kvalitet sirovina od kojih je napravljena. Neke tegole su i samolepljive celom zadnjom površinom, što ih svrstava u višu klasu, otporniju na vetrove.
Sa druge strane ako pricamo o slojevina tegole u poprečnom preseku krova tu razlika svakako postoji i ona je odredjena oblikom tegole. Neke tegole se u preseku preklapaju nešto više od jednom, većina dva puta. Docke je 2018g izbacio kolekciju SAPORO koja je za sada nama jedina poznata kolekcija na tržistu koja se na 100% površini krova preklapa čak 3 puta. U ovom slučaju apsolutno veći broj preklapanja u poprečnom preseku znači kvalitetniju pokrivku i višestruku hidroizolovanost.

Najčešće greške pri ugradnji tegole.

1. Kao podlogu za ugradnju tegole obavezno koristite OSB ploče. Daska je živ materijal koji se leti širi a zimi skuplja. OSB ploče su mrtav materijal koji ostaje konzistentan ceo svoj životni vek. Standardna debljina OSB ploče za ugradnju tegole je 15 mm. Tanje OSB ploče mogu da se istalasaju pod težinom snežnog pokrivača a i pri ugradnji kada instalater treba da hoda po OSB-u može lako doći do oštećenja. Ako zbog budžeta kupujete tanju OSB ploču savet je da kupite i lakšu (7kg/m2) tegolu.

2. Redosled ugradnje je sledeći: OSB, limarija, eventiulano folija i tegola. Ukoliko se limarija radi posle tegole ili pak ugrađuju neki dodatni elementi (antene,klime i sl.), šansa da se ošteti tegola je velika.

3. Za ugradnju tegole obavezno je koristiti original eksere za tegolu sa širokom glavom. Široka glava pruža površinu koja drži tegolu, što nije slučaj sa klasičnim ekserima koji je buše.

4. Ne ukucavati glavu eksera u tegolu. Glava eksera treba da bude ukucana do površine tegole, nikako da je probije jer se onda tegola buši a ekeseri gube svoju funkciju.

5. Iz straha da ekseri ne probiju OSB ploču, neiskusni instalateri često uzimaju kratke eksere koji ne mogu da drže tegolu. Standardna dužina eksera za OSB od 15mm je 3,1x25mm.

6. Ukoliko nije zakucana pravilno tegola moze da se pomeri ili odleti. Na jedan list tegole ide najmanje 4 eksera a ukoliko je krov strmiji onda je taj minimum 6 kom po listu. Po specifikaciji proizvođača na 100 m2 tegole ide 5 kg eksera.

7. Tegola se često ugrađuje leti pa se zbog velikih vrućina listovi tegole u pakovanju zalepe jedan za drugi. Neiskusni instalateri čupaju listove i na taj način cepaju tegolu. Jednostavno rešenje za ovi situaciju je politi vodom tegolu i protresti celo pakovanje. Posle toga listovi se jednostavno i bez ikakvih problema odvajaju.

8. Mali broj ili nedostatak ventilacionih otvora dovodi do smanjenog kretanja vazduha. Ovo povećava količinuj vlage, što je uglavnom najveći razlog kraćeg života vašeg krova. Vodite računa da ventilacioni otvori ne budu zatvoreni folijom.

Pogledajte video kako se ugradjuje tegola:

© Tehnokomerc PRO doo